STA TREBATE ZNATI O TESTOSTERONU

What You Need To Know About Testosterone

Kada je nivo testosterona izbalansiran, osećate se zdravo, puni energije i fokusirani.

3 MINUTA ZA ČITANJE

What You Need To Know About Testosterone

Testosteron, koji se takođe zove T, dobija loš glas. Dok neki ljudi povezuju hormon sa hiper-mačo ponašanjem i problemima upravljanja besom, testosteron obavlja mnoge kritične funkcije u telu muškarca. A stereotip o lošem ponašanju nije baš tačan jer zdravi nivoi testosterona pomažu u regulisanju raspoloženja – kada su nivoi hormona izbalansirani.

Testosteron je primarni muški hormon koji stvara polne karakteristike kao što su dlake na licu i čista mišićna masa, a uglavnom se stvara u testisima - iako žene takođe proizvode male količine testosterona. Testosteron podstiče vaš seksualni nagon, produbljuje glas tokom puberteta i igra ključnu ulogu u proizvodnji sperme.

Hormoni su u suštini hemijski glasnici koji komuniciraju sa tkivima tela da bi proizveli određene promene. Testosteron je vrsta hormona koji se zove androgen, a androgeni su ključni za seksualno zdravlje i reproduktivnu funkciju. Hormoni regulišu reprodukciju, rast tokom tinejdžerskih godina i opšte zdravlje i blagostanje. Kada je nivo testosterona izbalansiran, osećate se zdravo, puni energije i fokusirani. Hajde da pogledamo kako testosteron utiče na vaše zdravlje tokom života i čega treba da budete svesni ako vam nivoi padnu prenisko.

TINEJDŽERI + TESTOSTERON

Testosteron se prvi put pojavljuje kod muškog fetusa samo sedam nedelja nakon začeća i počinje da formira genitalije. Nivo testosterona raste tokom puberteta i dramatično raste tokom tinejdžerskih godina. Za muškog tinejdžera, testosteron stvara sekundarne polne karakteristike koje transformišu telo dečaka u muško.

TESTOSTERON KOD MUŠKARACA

Nivo testosterona kod muškaraca počinje da se smanjuje u 20-im godinama. Nakon puberteta, testosteron pomaže u regulisanju proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, mišićne snage i mase, seksualnog nagona, proizvodnje sperme i raspodele masti u telu muškarca.

Postepeni pad testosterona smatra se prirodnim delom starenja, a muškarci posle 45. godine obično doživljavaju pad testosterona od oko jedan procenat godišnje kako stare.

A NISKI TESTOSTERON?

Nizak testosteron kod tinejdžera može ometati ili usporiti razvoj muških sekundarnih polnih karakteristika. Znaci niskog nivoa testosterona kod odraslih muškaraca mogu uključivati nizak seksualni nagon, povećanje telesne težine, neravnotežu raspoloženja, lošu koncentraciju i gubitak dlaka na licu, među ostalim simptomima.

Postoje različiti razlozi zašto nivoi testosterona mogu pasti ispod normalnog. Zdravstvena stanja kao što su bolesti bubrega, autoimuna stanja i alkoholizam mogu uzrokovati pad nivoa testosterona, kao i tretmani kao što su hemoterapija i zračenje. Prepisani suplementi testosterona mogu pomoći u normalizaciji nivoa ako vam nivoi T postanu preniski.

Svaka bolest koja utiče na testise ili hipofizu i hipotalamus (koje kontrolišu koliko testosterona proizvode i luče testisi) može poremetiti nivoe testosterona. Provera nivoa T je jednostavna kao i test krvi, tako da ako sumnjate da vam je nivo testosterona možda smanjen, proverite kod svog lekara – ali znajte da nivoi testosterona mogu da opadaju i padaju tokom dana. Ako su simptomi prisutni i imate pitanja o svom hormonskom zdravlju, dobar lekar može vam pomoći da rasvetlite najbolji način delovanja za vas.

Ako se pitate kako da povećate nivo testosterona prirodnim putem, sledeće vam može pomoći:

  • Dobijte puno kvalitetnog sna svake noći
  • Jedite zdravu ishranu i minimizirajte prerađenu hranu
  • Podižite tegove, radite vežbe sa telesnom težinom i vežbajte
  • Uzmite dobar dodatak vitaminu D
  • Upravljajte stresom dubokim disanjem ili meditacijom
  • Smanjite izloženost bisfenolu A (BPA)

Faktori životnog stila igraju važnu ulogu u održavanju vašeg ukupnog zdravlja dok održavate ravnotežu nivoa hormona. Loša ishrana, sedentarne navike i izloženost hemikalijama sličnim estrogenu koje se nalaze u plastici i BPA mogu loše uticati na vaš testosteron.

Iako neka zdravstvena stanja koja ometaju testosteron zahtevaju medicinsku negu, takođe možete mnogo da uradite da biste se brinuli o svom zdravlju pod vašim uslovima. Jedite dobro, spavajte dobro, vežbajte i održavajte aktivan seksualni život za optimalno zdravlje i podršku testosteronu.

KUPITE PROIZVOD

KOMPLETAN PAKET

We’ve packaged up your ‘deserted island’ essentials into a must-have discounted personal grooming kit.