TREBA DA RAZGOVARAMO O ANKSIOZNOSTI KOD MUSKARCA

We Need To Talk About Men’s Anxiety

Vaši simptomi mogu izgledati drugačije, ali borba je stvarna.

2 MINUTA ZA ČITANJE

We Need To Talk About Men’s Anxiety

Uz sve što nam je zajedničko, muškarci i žene su takođe različiti, a i biološki i društveni faktori mogu otežati identifikaciju simptoma anksioznosti kod muškaraca.

Muškarci često osećaju da treba da projektuju sliku samopouzdanja, smirene kontrole i nezavisnosti tokom života. Dok je nekim muškarcima prijatno da izražavaju emocije, drugima je teže da se otvore. Različiti ljudi prihvataju različite stilove suočavanja bez obzira na pol, ali prikrivanje emocionalnog stresa može delovati kao prepreka za dobijanje podrške koju zaslužujete kada vam je najpotrebnija.

Ako se borite sa anksioznošću, niste sami. U proseku, oko jedan od pet muškaraca doživi anksioznost u nekom trenutku u životu, ali je često manja verovatnoća da će muška anksioznost biti dijagnostikovana nego kod žena. Pošto muškarci generalno sporije traže stručnu pomoć kada dođe do krize, mnogi idu sami umesto da traže podršku.

SIMPTOMI ANKSIOZNOSTI KOD MUŠKARACA

Dok anksioznost može izgledati slično i kod muškaraca i kod žena, neki simptomi anksioznosti kod muškaraca se izostaju jer se mogu manifestovati kao bes, problemi u vezi ili ponašanje zavisnosti umesto napada panike ili očigledne brige. Simptomi anksioznosti kod muškaraca mogu uključivati: 

 • Nesanica
 • Zavisnosti
 • Izbegavanje
 • Napadi panike
 • Bes + razdražljivost
 • Poteškoće u koncentraciji
 • Preterana briga
 • Vrtoglavica + vrtoglavica
 • Bol u grudima + kratak dah
 • Bolovi u mišićima + glavobolja
 • Osećaj opasnosti ili straha

OSEĆATE SE ANKSIOZNO? EVO ŠTA MOŽETE UČINITI

Postoji mnogo načina da obuzdate anksioznost i razvijete efikasne strategije suočavanja, ali verovatno vam je potrebna i spoljna podrška. Prvo pokušajte da rešite svoju ishranu i navike spavanja – pokušajte da ograničite ili izbegavate alkohol i rekreativne lekove jer oni mogu pogoršati simptome.

Postavljanje strukture vašeg dana, dobro jedenje i redovno spavanje je vaša osnova za brigu o sebi. Meditacija, vežbanje, joga i aktiviranje na načine u kojima uživate mogu poboljšati kvalitet vašeg života i pomoći vam da se osećate emocionalno regulisanijim.

ZNAJTE KADA JE VREME DA TRAŽITE POMOĆ

Postoje različite vrste anksioznih poremećaja, kao što su generalizovana anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), pa se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje ako simptomi potraju.

Što duže odlažete sa lečenjem, simptomi anksioznosti mogu postati gori i nema smisla da se borite sami. Dobar terapeut može vam pomoći da identifikujete probleme sa kojima se suočavate dok vas vodi ka tehnikama upravljanja anksioznošću koje rade za vas.

Postoji više načina da se razvije strategija za suočavanje sa anksioznošću. Od dokazanih prirodnih tretmana anksioznosti do dubokog disanja i lekova protiv anksioznosti, vaš put napred biće jedinstven za vas. Usredsređivanjem na bolje zdravstvene strategije i posezanjem za pomoći, možete napraviti put koji nudi novopronađenu radost umesto svakodnevnog straha. Iako se i dalje ponekad osećate uznemireno, saznanje da možete da upravljate svojim simptomima sa većim uvidom i svrhom može vam pomoći da negujete olakšanje koje vam je potrebno korak po korak.

KUPITE PROIZVOD

KOMPLETAN PAKET

We’ve packaged up your ‘deserted island’ essentials into a must-have discounted personal grooming kit.