ISTINA O SEKSU I MENTALNOM ZDRAVLJU MUSKARACA

The Truth About Sex and Men’s Mental Health

Evo šta treba da znate da biste ostali zdravi i srećni telom i umom.

3 MINUTA ZA ČITANJE

The Truth About Sex and Men’s Mental Health

Seks utiče na mentalno zdravlje i obrnuto. Dok stari tabui još uvek postoje oko razgovora o pitanjima seksa i mentalnog zdravlja, razgovor o tome kako su oni povezani može dovesti do još više prepreka kada je u pitanju dobijanje podrške od porodice i prijatelja.

Ali to ne mora biti tako. Živimo u promenljivim vremenima i postoji više kulturnog prostora nego ikad za razgovor o seksu i mentalnom zdravlju muškaraca. Odnos između vašeg seksualnog života i mentalnog blagostanja je važan jer svest omogućava efikasnije strategije samopomoći.

Bilo da ste slobodni ili sa partnerom, svoje seksualne potrebe možete uskladiti sa razumevanjem kako seks utiče na vaše mentalno zdravlje. Zdrav seks može poboljšati vašu vezu i opšte blagostanje, čak i ako neka stanja mentalnog zdravlja mogu doprineti seksualnom ponašanju koje vas može izložiti riziku. Štaviše, nerešeni problemi u vezi mogu se manifestovati kao problemi u spavaćoj sobi, a nije neuobičajeno da imate poteškoća sa seksom kada ste pod velikim stresom.

Dobra vest je da su pomoć i informacije dostupne. Bez obzira da li upravljate mentalnim zdravstvenim stanjem ili prolazite kroz životnu krizu koja utiče na vaš seksualni život, zaslužujete podršku. Hajde da pogledamo neke od faktora koji utiču na seks, mentalno zdravlje muškaraca i šta možete da uradite da biste se osećali bolje.

DEPRESIJA + SEKS

Depresija može zaustaviti seksualnu želju bez obzira koliko je umerena ili teška. Uobičajeno je da depresivni muškarci izgube interesovanje za seks ili se bore sa impotencijom ili preranom ejakulacijom. Dalje, neki antidepresivi, posebno SSRI, mogu doprineti seksualnim prekidima kod mnogih ljudi.

SEKS, ANKSIOZNOST + STRES

Anksioznost može doprineti neusaglašenosti uzbuđenja. Jednostavno govoreći, to znači da vaš um i telo nisu sinhronizovani kada je u pitanju seks. Vaše telo može da se oseća uključeno kada vaš um ne radi (ili obrnuto) kada se osećate anksiozno ili upravljate hroničnim anksioznim poremećajem.

I anksioznost i intenzivan stres mogu dovesti do erektilne disfunkcije (ED) kod muškaraca. A ako se osećate pod stresom jer niste aktivni u spavaćoj sobi, to može dovesti do nepravednog tereta očekivanja što još više pogoršava problem. I muškarci i žene mogu iskusiti nedostatak uzbuđenja kada stres i anksioznost udare, a neke terapije mogu pomoći.

PITANJA ODNOSA

Problematične veze mogu dovesti do problema sa seksom. Ako imate nerešene ili stalne probleme sa svojim partnerom, to može dovesti do sloma intimnosti. Sukobni pogledi na svet i/ili seksualni nagoni, loša komunikacija, seksualne traume, stres i roditeljski zahtevi mogu uticati na vaš zajednički seksualni život.

Ako se osećate seksualno zatvoreno i ako ste u vezi, napravite inventar kako se osećate u svojoj vezi i izmerite druge faktore koji mogu da doprinesu problemu.

SLOŽENIJI USLOVI

Neka stanja mentalnog zdravlja, kao što je bipolarni poremećaj, mogu dovesti do nepromišljenog ili kompulzivnog seksualnog ponašanja. Iako zavisnost od seksa i bipolarni poremećaj nisu nužno povezani, oboje mogu dovesti do samodestruktivnih izbora. Ako se borite sa seksualnim ponašanjem zbog kojeg se ne osećate dobro ili koje šteti drugim ljudima, vreme je da potražite pomoć.

Terapije mentalnog zdravlja nikada nisu bile pristupačnije ili pristupačnije od pojave onlajn savetovanja. Bez obzira da li ste pod stresom, nesrećni u svojoj vezi ili upravljate mentalnim zdravstvenim stanjem, možda ćete imati seksualne probleme kao rezultat. Kada je seks dobar, može poboljšati zdravlje vašeg tela i uma i približiti vas partneru. Međutim, ako to nije iskustvo koje imate, zaslužujete bolje. Traženje pomoći može vam pomoći da pronađete rešenja i podršku kada vam je najpotrebnija.

KUPITE PROIZVOD

KOMPLETAN PAKET

We’ve packaged up your ‘deserted island’ essentials into a must-have discounted personal grooming kit.