ZDRAVA HRANA ZA MUSKARCE

Healthy Eating For Men

Potrebe za ishranom muškaraca se razlikuju od ženskih na nekoliko ključnih načina.

3 MINUTA ZA ČITANJE

Healthy Eating For Men

Potrebe za ishranom muškaraca se razlikuju od ženskih na nekoliko ključnih načina. Generalno, potrebe muškaraca za kalorijama i makronutrijentima su veće nego kod žena. Dok neke studije pokazuju da muškarci manje brinu o zdravoj ishrani nego žene, važno je da se dobro jedete da biste se osećali i izgledali najbolje tokom života.

Briga o rutini nege i održavanju forme može da vas inspiriše da jedete više voća i povrća jer je hrana više od goriva za vaše telo. Zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti i prevremenog starenja. Zdrava hrana podstiče sjajnu kožu, bolju varenje, dublji san i poboljšan tonus mišića, između ostalih prednosti. Dakle, ako niste mnogo razmišljali o svojim navikama u ishrani, sada je pravo vreme da preispitate svoju ishranu.

Sa toliko dijeta koje su u trendu ovih dana, možda ćete se osećati na gubitku da smislite najbolji plan ishrane za muškarce. Ako ste već posvećeni putu ishrane, kao što je veganstvo ili paleo, i to dobro funkcioniše, onda je sjajno - nastavite. Takođe nikada ne škodi razmislite o alternativama ako trebate da pojačate rutinu obroka i užine. Zdrava ishrana za muškarce ne mora da bude komplikovana, ali je korisno da budete sigurni da pokrivate sve svoje osnove kada je u pitanju zadovoljavanje vaših nutritivnih potreba. Evo tri navike koje treba imati na umu ako ste spremni da se pozabavite nekim novim i poboljšanim izborom hrane.

POVEĆAJTE UNOS VOĆA + POVRĆA

Dok se samo oko 4 procenta američkih muškaraca identifikuje kao vegetarijance, ne morate u potpunosti da prestanete da jedete meso da biste postali zdraviji. Studije se razlikuju o tome da li je jedenje nekog mesa najbolje za ljude, ali u svakom slučaju, istraživanja dokazuju prednosti jedenja puno biljne hrane. Ciljajte na pet ili više porcija svežeg voća i povrća dnevno - neke studije pokazuju da je muškarcima potrebno najmanje devet porcija svežih proizvoda svakog dana da bi poboljšali zdravlje i sprečili bolesti.

Takođe, odbacite visoko obrađene i rafinisane ugljene hidrate, šećere, brzu hranu i industrijska ulja koliko god možete. Prema istraživanju, ove namirnice mogu doprineti gojaznosti i bolesti. Zamenite ih za dijetu sa punom hranom.

OBAVEZNO JEDITE DOVOLJNO, ALI NE PREVIŠE

Umereno aktivnim muškarcima je potrebno od 2.200 do 2.800 kalorija dnevno, ali možda će vam trebati malo više ili manje u zavisnosti od vašeg nivoa kondicije.

Pored toga, nastojte da jedete dok ne budete zadovoljni, ali ne previše siti. Opšte smernice za veličinu porcija za muškarce ukazuju na to da je najbolje da polovinu tanjira popunite povrćem ili salatom, četvrtinu tanjira visokokvalitetnim proteinima, a poslednju četvrtinu tanjira složenim ugljenim hidratima. Takođe možete dodati oko pola kašike zdrave masti, kao što je hladno ceđeno maslinovo ulje ili avokado u svoj obrok.

POJAČAJTE SVOJE ZDRAVLJE AUTOFAGIOM

Postoji više načina da pristupite prekidnom postu za muškarce. Povremeni post može podstaći mišiće i podstaći gubitak težine, a nema brojanja kalorija.

Korišćenje povremenog posta znači da ne jedete i ne pijete ništa sa kalorijskom vrednošću u određenim intervalima. Ovi periodi posta mogu povećati sagorevanje masti, ojačati imuni sistem i poboljšati ukupni sastav tela. Povremeni post takođe može imati koristi od kardiovaskularnog zdravlja i smanjiti hronične upale u telu, prema istraživanju.

Suština je sledeća: jedite bolje i pažljivije da biste izgledali najbolje što možete i osećali se neverovatno. I dalje možete uživati u svojoj omiljenoj hrani, ali možda ćete želeti da ih smanjite ili zamenite zdravijim alternativama ako dugoročno nisu najbolji izbor za vas.

KUPITE PROIZVOD

KOMPLETAN PAKET

We’ve packaged up your ‘deserted island’ essentials into a must-have discounted personal grooming kit.